Kako su počele božićne jelke?

Objavio Educational Centre 28/12/2021 0 Komentari Zanimljivosti,

Kako su počele božićne jelke?

 

Mnogo pre dolaska hrišćanstva, biljke i drveće koje je ostalo zeleno tokom cele godine imalo je posebno značenje za ljude zimi. Kao što ljudi danas ukrašavaju svoje domove tokom praznične sezone , borovima, smrčama i jelama, drevni narodi bi okačili zimzelene grane preko svojih vrata i prozora. U mnogim zemljama verovalo se da će zimzelene grane odvratiti veštice, zle duhove i bolesti.

Nemačka je zaslužna za početak tradicije božićne jelke kakvu danas poznajemo u 16.veku kada su pobožni hrišćani doneli ukrašena drvca u svoje domove. Neki su pravili božićne piramide od drveta i ukrašavali ih zimzelenim granama i svećama ako je drva bilo malo. Rašireno je verovanje da je Martin Luter, protestantski reformator iz 16.veka, prvi dodao upaljene sveće na drvo. Hodajući ka svom domu jedne zimske večeri, sastavljajući propoved,bio je zadivljen sjajem zvezda koje su svetlucale usred zimzelenog drveća. Da bi povratio scenu za svoju porodicu, podigao je drvo u glavnoj prostoriji i oivičio njegove grane upaljenim svećama.

Godine 1846, popularni članovi kraljevske porodice, kraljica Viktorija i njen nemački princ Albert, skicirani su u Illustrated London News kako stoje sa svojom decom oko božićne jelke. Za razliku od prethodne kraljevske porodice, Viktorija je bila veoma popularna među svojim podanicima, a ono što je urađeno na dvoru odmah je postalo moderno - ne samo u Britaniji, već širom sveta, a pomoćnici Tomasa Edisona su kasnije došli na ideju o električnim lampama za jelke.